Svako izbjeljivanje zubi šteti caklini!

Stomatologinja Ana Kvesić kaže da su izbjeljivači zubi koji se prodaju u trgovinama obični deterdženti!

Blistavo bijeli zubi postali su pravi trend u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. Kako bi imali bijele zube, većina Hrvata odlučuje se za kućnu radinost, odnosno kupnju preparata za izbjeljivanje zubi koji u trgovinama koštaju stotinjak kuna. No, stomatologinja Ana Kvesić kaže: ''Oprez!''

Izbjeljivanje zubi slabi caklinu i uzrokuje upalu zubnog mesa!

-.--.-

- Takvo je izbjeljivanje izuzetno štetno jer se uništava zubna caklina, a tada se javlja karijes kojega se teško riješiti. Stoga pacijentima ne preporučujem kupnju preparata koji se nude u trgovinama jer su to obični deterdženti koji štete zubima - savjetuje Ana Kvesić.

No, valja naglasiti da stomatologinja ne preporučuje izbjeljivanje zubi ni kod stomatologa.

- Izbjeljivati se mogu samo potpuno zdravi zubi jer svako izbjeljivanje slabi caklinu - naglasila je.

S njom se složila i stomatologinja Jasmina Volodar koja je dodala kako preparati koji se nude u trgovinama štete i zubnom mesu.

- Prilikom korištenja takvih preparata može doći do predoziranja, a tada dolazi do preosjetljivosti na toplo i hladno! Zato se svako izbjeljivanje treba raditi pod kontrolom liječnika i u ordinaciji - rekla je stomatologinja Volodar.

Izbjeljivanje u stomatološkim ordinacijama košta 2500 kuna!

Prema njezinim riječima, u ordinacijama se zubi mogu izbjeljivati na nekoliko načina. Prvi način traje svega 15-ak minuta, druga metoda traje nekoliko dana, a treća 14 dana. Upravo je treća metoda najbolja jer se s manjom koncentracijom preparata postiže bolji i dulji učinak.

- Vrlo je važno reći kako je prije postupka izbjeljivanja potrebno popraviti sve zube jer se tek tada može krenuti s izbjeljivanjem. Osim toga, kada se zubi izbijele, sve su mrlje, karijes ili nepravilne ispune izraženije - ističe Volodar.

Izbjeljivanje zubi u ordinaciji, kaže, košta otprilike 2500 kuna, a u pravilu se izbjeljuju svake 2 do 3 godine.

- U slučaju, svako se izbjeljivanje mora raditi pod kontrolom liječnika jer ovo što se nudi po trgovinama nije sigurno te se može trajno uništiti zubna caklina

1 komentar: