Ljuskice ili Veneers

Ako ste se ikad pitali zašto toliko poznatih osoba imaju savršen „hollywoodski“ osmijeh, iznenadili biste se kad bi saznali da su gotovo svi ti osmijesi rezultat estetskih stomatoloških zahvata – najčešće ljuskica i izbjeljivanja.

Jedan od najčešćih načina poboljšavanja osmijeha u suvremenoj estetskoj stomatologiji je postavljanje porculanskih ljuski. To su tanke, prozirne ljuskice koje se lijepe na prednju površinu zuba. Njima možemo mijenjati oblik, veličinu, položaj i boju prirodnih zuba, ispraviti ortodontske nepravilnosti ili zamijeniti stare, neestetske kompozitne ispune.

Prednosti ljuski su:
• Minimalna redukcija zuba brušenjem – otprilike 0,5 mm, puno manje nego kod brušenja krunica
• Izuzetno prirodan izgled – porculan imitira caklinu prirodnog zuba i reflektira svjetlo na isti način i zato ljuska ima isti sjaj poput prirodnog zuba
• Ne tamne – ljuske ne mijenjaju boju jer im je površina glatka poput stakla
• „Najnježniji“ su zahvat za zubno meso – nema upala i povlačenja zubnog mesa.

Za izradu ljuski najčešće su potrebne samo 2 posjete. U prvoj se posjeti skidaju stari ispuni i bruse zubi, uzima otisak i određuje boja zuba. Zubi nisu monokromatski - jednobojni pa se obavezno mora upotrijebiti nekoliko boja porculana pri izradi ljuski kako bi se dobio prirodan izgled konačnog rada. To je najvažniji postupak kao bi se izbjegao lažan i umjetan izgled zuba.

Nakon toga otisak odlazi u laboratorij gdje se izrađuju ljuske. Pri odlasku iz ordinacije, pacijent je opskrbljen privremenim ljuskama. Nakon par dana cementira se trajni rad. Iako je sam porculan krhak, nakon cementiranja na zub postaje čvrst i izdržljiv.Iz estetskih razloga, često se ostali zubi izbjeljuju prije izrade samih ljuski.

1 komentar: